Prevozi

Električni tovorni transit poleg pogona prinaša tudi boljšo uporabniško izkušnjo

Fordov prvi električni dostavnik e-transit omogoča doseg do 317 kilometrov, enake mere in uporabnost kot dizelske različice in kopico uporabnih funkcij.

Izbor urednika

FINANCE
Prevozi
Dražji prevozi lahko pomenijo tudi to, da bomo srajce spet šivali v Muri
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Dražji prevozi lahko pomenijo tudi to, da bomo srajce spet šivali v Muri 3

Električni pogon prinaša veliko izzivov, velike investicije, velike spremembe navad, od voznega reda prevoznikov, časa in lokacije polnjenja do sprememb v logističnih procesih. Te spremembe še niso vidne, bodo pa najbrž kmalu.

FINANCE
Prevozi
Evropski parlament sprejel stroge cilje za zmanjšanje izpustov tovornih vozil, standard Euro 7 šele leta 2031
Prevozi
PrevoziJure Šujica Evropski parlament sprejel stroge cilje za zmanjšanje izpustov tovornih vozil, standard Euro 7 šele leta 2031 1

Sprejeti predlog uvaja milejše zahteve, kot so jih predlagali pri Evropskem komiteju za okolje, javno zdravstvo in varno prehrano, proizvajalci so zadržani.

FINANCE
Prevozi
Električni tovornjaki že kapljajo v Slovenijo in na Hrvaško, kaj v novi dobi čaka slovenske prevoznike?
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Električni tovornjaki že kapljajo v Slovenijo in na Hrvaško, kaj v novi dobi čaka slovenske prevoznike? 7

»Elektromobilnost v transportu je priložnost, ne ovira za Evropo, saj lahko spodbudi lokalno proizvodnjo. Ne bo pa lahko, še zlasti ne za mednarodni transport,« je prepričan inovator Andrej Pečjak.

FINANCE
Prevozi
(intervju) Roger Alm, predsednik Volvo Trucks: Smo pred največjo spremembo v zadnjih sto letih
Prevozi
PrevoziMiloš Milač (intervju) Roger Alm, predsednik Volvo Trucks: Smo pred največjo spremembo v zadnjih sto letih

Roger Alm, predsednik družbe Volvo Trucks, je zavezan prihodnosti pogonov z ničelnimi izpusti. Razkril nam je, ali bo prihodnost prevozov le električna, katere so največje ovire elektrifikacije, kakšen je trenutno posel, kako vidi konkurenco iz Kitajske in težavo pomanjkanja voznikov.

FINANCE
Prevozi
Mednarodni transport pred zlomom zaradi pomanjkanja voznikov
Prevozi
PrevoziJana Petkovšek Štakul Mednarodni transport pred zlomom zaradi pomanjkanja voznikov 12

Do leta 2026 naj bi v Evropi primanjkovalo okoli dva milijona poklicnih voznikov v cestnem tovornem prometu

17.01.2023 22:00
Dopolnjeno: 18.01.2023 03:46
Čas branja: 8 min
Električni tovorni transit poleg pogona prinaša tudi boljšo uporabniško izkušnjo
Ford e-transit je prvi Fordov električni kombi na slovenskem trgu. Ponuja 68 kWh baterijo, motorja s 135 ali 195 kilovati, polnjenje z 11 ali 115 (enosmerni tok) moči, enake dimenzije kot dizelski transit, poleg tega pa še veliko dodatnih funkcij, ki jih prinaša elektrifikacija. Foto: Miloš Milač

Medtem ko je evropski Ford na področju električnih osebnih avtomobilov še nekoliko zadržan (v ponudbi ima le mustanga mach e), je toliko bolj agresiven pri dostavnikih. Sredi januarja letos je v Sloveniji predstavil e-transita – velik električni kombi s trenutno najboljšimi lastnostmi na trgu. Ambiciozen je tudi prodajni cilj – 50 vozil v tem letu.

Cene od slabih 60 tisočakov

Cene e-transita se začnejo pri slabih 60 tisoč evrih (brez DDV), kar je še enkrat toliko, kot stane transit z dizelskim motorjem. A pri Fordu verjamejo, da elektrifikacija prinaša toliko prednosti in prihrankov, da bo e-transit za marsikoga tudi stroškovno smiseln nakup.

Velika baterija in doseg

Ford e-transit je prvi električni Fordov dostavnik na slovenskem trgu. Nanj pa je zapeljal z optimizmom, saj ta hip ponuja več kot tekmeci v razredu velikih kombijev. Pri fordu so e-transita opremili z baterijo z 68 kilovatnimi urami, ki omogoča doseg do 317 kilometrov po ciklu WLTP. Baterija ima ob tem posebno rezervo, ki tudi pri popolnoma izčrpanem dosegu omogoča do 20 kilometrov preostalega dosega.

Dva motorja, moč do 195 kilovatov

Za pogon mu je namenil dva močna motorja, ki poganjata zadnjo os. Šibkejši zmore 135 kilovatov (184 konjskih moči), močnejši pa kar 195 kilovatov (269 konjskih moči), navor pri obeh seže do 430 newtonmetrov. Največja hitrost je omejena na 130 oziroma 105 (šasija s kabino) kilometrov na uro.

Opremljen je z elektronsko zaporo diferenciala za spolzke podlage in programom eco, ki omeji hitrost na 110 na uro in zmanjša delovanje klimatske naprave. Tipka L na menjalniku vključi sistem za vožnjo z enim pedalom, ki z močno rekuperacijo omogoča vožnjo brez uporabe zavore.

Predgretje baterije lahko močno poveča doseg

S funkcijo predgretja lahko kabino ogreje ali ohladi 15 minut pred odhodom. Baterijo pa lahko segreje na delovno temperaturo eno uro pred odhodom in tako privarčuje energijo za samo vožnjo. V zimskih mesecih lahko predgretje baterije poveča doseg do 30 odstotkov, trdijo pri Fordu.

Samodejni menjalnik (vrtljivi gumb samodejno vključi prestavo P (parkiranje), ko na mestu ugasnemo motor ali odpnemo varnostni pas ali vrata.

Počasno ali hitro polnjenje

Polnjenje na počasnem toku prek trifazne vtičnice poteka z močjo 11 kilovatov in traja dobrih osem ur. Prek enosmernega toka pa je mogoče baterijo e-transita polniti s 115 kilovati moči, kar pomeni čas 34 minut za napolnjenost od 15 do 80 odstotkov.

Enake dimenzije kot dizelski, dobre napovedi v prihodnosti

E-transit prinaša enake dimenzije kot dizelski, kar velja tudi za tovorni prostor, ki sega do 15,1 kubičnega metra in sprejme kar pet evropalet v različici L4 H3. Nosilnost je e-transita je 900 kilogramov kljub masi baterije (473 kilogramov) pri različici L2 H2. Nova zakonodaja, ki je v pripravi, bo e-dostavnikom prinesla dodatno prednost, saj bo omogočala vožnjo z največjo dovoljeno maso do 4.250 kilogramov z B-kategorijo vozniškega dovoljenja. To bi pri e-transitu pomenilo nosilnost do 1.650 kilogramov.

Primeren tudi za uporabnike, ki delajo na terenu

Posebnost e-transita, ki je bodo veseli predvsem podjetniki z delom na terenu, sta dve 240-voltni vtičnici v tovornem delu (pri šasiji je vtičnica tudi v kabini), ki omogočata napajanje različnih naprav z močjo do 2,4 kilovata. V praksi naprava z močjo dva kilovata v treh urah porabi le 10 odstotkov baterije. Obenem lahko uporabnik omeji, koliko energije lahko porabi za delovanje naprav, in tako poskrbi, da mu ostane dovolj elektrike v bateriji za pot domov ali do delavnice. Naprave lahko priklopi tudi med polnjenjem baterije.

Paket garancij oziroma jamstva

Ford za e-transita ponuja servisni interval na leto dni brez omejitve kilometrov in do pet let jamstva brez omejitve kilometrov ali do 160 tisoč kilometrov (kar nastopi prej). Poleg tega pa še garancijo na vsaj 70-odsotni preostanek zmogljivosti baterije (šasija s kabino 65 odstotkov) po osmih letih. Obenem pa poudarja, da ima e-transit 90 odstotkov manjše število delov in do 40 odstotkov nižje stroške servisiranja kot dizelski.

Realen doseg bo zadoščal večini

Pri Fordu, tudi slovenskem, v elektrifikacijo dostavnikov verjamejo, saj ti prinašajo kopico prednosti pred dizelsko gnanimi dostavniki. Med njimi omenjajo predvsem nižjo ceno energenta (pri počasnem polnjenju prek noči), manj okvar pogona in s tem povezane nižje stroške popravil.

Obenem pa poudarjajo, da v tem hipu še niso primerni za vse vrste uporabnikov, ampak predvsem za tiste, ki se ukvarjajo z mestno in medkrajevno dostavo na manjših razdaljah do 160 kilometrov, kar e-transit zmore tudi v praksi in z naloženim tovornim delom prevoziti brez vmesnega polnjenja. Glede na to, da dostavniki v Evropi v povprečju prevozijo 111 kilometrov na dan, omenjen doseg zadošča.

Vse več ekoloških con v mestih

V prihodnje bo elektropogon za dostavnike še bolj zanimiv kot danes, saj EU načrtuje precejšnje povečanje števila ekoloških con v mestih, kamor bodo lahko zapeljali le dostavniki brez izpustov. Leta 2019 je bilo teh con 228, lani 320, leta 2025 pa jih bo po napovedih že 507. Ekološke cone v slovenskih mestih predvideva tudi Nacionalni energetski in podnebni načrt, ki je ta hip v sprejemanju.

Kupci bodo predvsem dostavne službe

V Sloveniji bodo kupce zato iskali predvsem med dostavnimi službami in drugimi podjetji z vnaprej znanimi potmi brez nenačrtovanih odstopanj, ki imajo ob tem veliko postankov. Tu se namreč prednosti elektropogona v primerjavi z dizelskim še bolj izkažejo.

Obsežen načrt elektrifikacije

Fordov načrt elektrifikacije je kar obsežen. Do konca leta 2024 bo imela znamka na trgu devet električnih vozil, od tega štiri osebne in pet dostavnih. Med dostavnimi se bodo e-transitu pridružili še povsem nov enotonski dostavnik transit custom, potniški tourneo custom in manjša transit courier ter potniški tourneo courier. Ford je napovedal še, da bodo do konca leta 2024 vsi modeli na voljo v električni ali priključnohibridni različici. V letu 2026 bo prodaja električnih fordov dosegla že 600 tisoč vozil na leto. Do leta 2030 bodo dostavniki vseh znamk že v dveh tretjinah opremljeni z električnim ali priključnohibridnim pogonom.

    Napišite svoj komentar

    Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
    Več o temi
    Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
    OGLAS
    FINANCE
    Kako brez stresa do sončne elektrarne?

    Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

    FINANCE
    Avto
    Ford mustang mach-e: hitrost zvoka izpod Gorjancev
    Avto
    AvtoAndraž Zupančič Ford mustang mach-e: hitrost zvoka izpod Gorjancev 2

    Od leta 1964 pri Fordu živi ime mustang, s katerim so se identificirale cele generacije ljubiteljev športnih »mišičastih« avtomobilov. A z novimi časi prihajajo malce drugačni mustangi, ki bodo novim generacijam voznikov ponudili drugačne užitke. Ti ne bodo nič manjši, bodo pa zagotovo drugačni. Tudi zaradi električnega pogona.

    FINANCE
    Prevozi
    Ford e-transit custom razkrit tudi v serijski izvedbi
    Prevozi
    PrevoziAnže Jamnik Ford e-transit custom razkrit tudi v serijski izvedbi

    Izbirati je mogoče med močjo 100 in 160 kilovatov (136 in 218 konjskih moči), navor je v obeh primerih 415 newtonmetrov, baterija z uporabno zmogljivostjo 74 kilovatnih ur pa obljublja do 380 kilometrov dosega.

    FINANCE
    Avto
    Na trgu še drugi novi družinski nemec, ta ima Fordovo značko
    Avto
    AvtoAndraž Zupančič Na trgu še drugi novi družinski nemec, ta ima Fordovo značko

    Ford je tudi v Sloveniji predstavil dostavnik tourneo connect, s katerim ponujajo uporabno in predvsem prilagodljivo vozilo z dvema različnima motorjema in tudi možnostjo štirikolesnega pogona ter samodejnega menjalnika. Cena se začne pri 31.050 evrih.

    FINANCE
    (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
    PRO
    Finance
    Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

    Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

    FINANCE
    Avto
    Nad Ford se zgrinjajo črni oblaki, ukrepi so predvidljivi
    Avto
    AvtoAndraž Zupančič Nad Ford se zgrinjajo črni oblaki, ukrepi so predvidljivi 1

    Avtomobilska tovarna Ford že ostro reže v svoje poslovanje. Na eni strani bodo v korist elektrifikacije žrtvovali osem tisoč delovnih mest v ZDA, na drugi ustavljajo naročila za modela focus in fiesta po željah kupcev.

    FINANCE
    PMM
    Električni dostavni ford s krepkim dosegom
    Pametna mesta in mobilnost
    Pametna mesta in mobilnostAnže Jamnik Električni dostavni ford s krepkim dosegom

    Novi e-transit custom bo ponujal do 380-kilometrski doseg. Znamka se sicer zelo resno loteva elektrifikacije in storitev za poslovne kupce.

    FINANCE
    Avto
    Cenovna analiza: koliko ste za športnega terenca odšteli leta 2017, koliko danes?
    Avto
    AvtoMiloš Milač Cenovna analiza: koliko ste za športnega terenca odšteli leta 2017, koliko danes?

    Zbrali smo 12 športnih terencev C-razreda, temeljito analizirali cene in jih primerjali s podobnimi avtomobili leta 2017. Za koliko so se spremenile cene, za koliko popusti in kakšni so danes dobavni roki?

    FINANCE
    (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
    PRO
    Finance
    Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

    Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.